به محض اینکه از طراحی سایت صحبت کنید، اول از همه به شما میگویند که نیاز به یک سرور دارید! البته فقط طراحی سایت نیست، ساخت اپلیکیشن، نرمافزار و حتی انجام کارهای محاسباتی سنگین آنلاین هم در قدم اول نیاز به وجود یک سرور دارد.
نکته مهم اینجاست که اگر به طور دقیق ندانید سرور چیست و اصلا چه جزئیاتی باید در خریدش رعایت شود، ممکن است میلیونها تومان ضرر کنید. پس با من در این مقاله همراه باشید تا به زبان ساده همه چیز را در مورد سرور به شما توضیح بدهم.
ابتدا نگاهی به تصویر بالا داشته باشید، این یک سرور است! اگر بخواهم آن را به زبان ساده توضیح بدهم. سرور چیزی مثل همین کِیس رایانهای که در خانه دارید؛ اما با ۲ تفاوت اصلی:
اول اینکه بعضی از سخت افزارهای آن به شدت قدرتمندتر است. مثلا RAM رایانه شما احتمالا چیزی بین ۴ تا ۸ گیگ است در حالی که بعضی سرورها ۳۲ گیگ، ۶۴ گیگ یا حتی بیشتر، رم دارند.
مورد دوم هم این است که سرورها بر عکس رایانه شما باید بهشکل ۲۴ ساعته و در طول سال روشن باشند. به همین دلیل در محلهایی به اسم دیتاسنتر نگهداری میشوند. در این محلها، دمای هوا به کمک دستگاههای مختلف، خنگ نگاه داشته میشوند تا سرورها بر اثر گرمای حاصل از کارکرد زیاد، داغ نشوند. همینطور ابزارهایی وجود دارند که در صورت نیاز برق اضطراری تولید کنند، مراقب خطراتی مثل آتش باشند و چندین مورد دیگر.
ببینید، هر سرور در دنیای وب یک آدرس اختصاصی دارد. آدرس آنهم یک عدد مثل ۲۱۶.۵۸.۲۰۸.۷۸ است. حالا وقتی یک کسب و کار قصد طراحی سایت داشته باشد، ابتدا اطلاعات سایتش را روی سرور بارگذاری و آپلود میکند. بعد از این «دامنه یا DOMAIN» یا همان نام مورد نظرش را به سرور متصل میکند. به این ترتیب دیگر کاربران نیاز ندارند الزاما برای ورود به سایت آن، این آدرس عددی و طولانی را وارد کنند.
مثلا همین حالا شما اگر عبارت portal.com را در مرورگرتان بزنید، این دامنه به آدرس سرور سایت پرتال که چیزی مثل همان آدرس عددی بالاست متصل شده و باعث میشود شما به سرور ما وارد شوید. بعد از ورود به سرور پرتال هم محتوای سایتمان را مشاهده میکنید.
خب، اجازه بدهید کمی هم از کاربرد سرورها صحبت کرده و ببینیم اصلا در دنیای وب از این غولها چه استفادههایی میشود؟ با من همراه باشید.
خب رایجترین کاربرد سرورها که احتمالا همه شما با آن آشنا هستید، طراحی سایت است. در واقع هر کسی که قصد ساخت سایت داشته باشد، برای نمایش دادن آن به کاربران، الزاما به یک فضای ذخیرهسازی اطلاعات آنلاین نیاز دارد که خب انتخابش سرور یا هاست است. در مورد هاست در ادامه توضیح میدهم.
دقیقا مشابه طراحی سایت، اگر قصد داشته باشید یک اپلیکیشن موبایل و حتی یک نرم افزار رایانه آنلاین در اختیار کاربران قرار بدهید، باز نیاز به یک فضای ذخیرهسازی آنلاین یا همان سرور خودمان دارید.
بسیاری از سرورها صرفا با هدف ذخیرهسازی فایل استفاده میشوند. مثلا اینکه الان به راحتی در تلگرام فایلی را ارسال میکنید و سالها بعد باز به آن دسترسی دارید، اینکه محتواهای Gmail هایتان هنوز در اختیارتان است و اصلا اینکه میتوانید در فضای Google Drive هر فایلی را آپلود کنید، به این دلیل است که فایل و محتوای شما در سرورهای ذخیرهسازی این شرکتها قرار میگیرند.
یکی دیگر از کاربردهای سرور، بازیهای آنلاین است. در واقع شرکتهای بزرگ بازیسازی، بازی مورد نظرشان را روی یک سرور قدرتمند نصب میکنند تا دیگر کاربران بتوانند با اتصال به این سرور، آن را بهشکل آنلاین یا حتی دستهجمعی بازی کنند.
بعضی از سرورها برای ارسال و دریافت ایمیلها به کار گرفته میشوند. البته همان سروری که برای طراحی سایت استفاده میکنید، قابلیت این را دارد که برای ارسال و دریافت ایمیلها هم استفاده شود و شما را از خرید یا اجاره دوباره سرور بینیاز میکند.
اینکه شما هم سایتتان را روی یک سرور طراحی کنید و هم اجازه بدهید ویدیوهای درون سایتتان از طریق همان سرور برای مخاطبان پخش و دانلود شود، ممکن است کمی سرعت و کیفیت اجرای دستورات توسط سرور را با مشکل روبرو کند. به همین دلیل اصولا کسب و کارها یک هاست یا سرور اختصاصی برای ویدیو اجاره کرده و محتوای ویدیویی درون سایتشان را روی آن بارگذاری میکنند تا به سرور اصلی فشاری وارد نشود.
همانطور که بالاتر هم گفتم، ممکن است دانلود فایل توسط کاربر از سرور اصلی سایت شما، کمی مشکلساز شود. به همین دلیل شرکتهایی که مجبورند محتوای پرحجمی در اختیار کاربرانشان قرار بدهند، ترجیح میدهند سرور دانلود جداگانه داشته باشند. در واقع این سرورها بهشکلی برنامهریزی شدهاند که برای دانلود محتوا از سمت کاربر مناسب بوده و فشاری به آنها وارد نشود. مثلا تمامی سایتهای دانلودی مثل P30DOWNLOAD سرور دانلود جداگانه دارند.
بعضی از شرکتها که نیاز به انجام محاسبات عمیق و سنگین دارند، نرم افزارها و ابزارهای آنلاینشان را روی یک سرور قدرتمند نصب میکنند تا کارشان با سرعت و قدرت بیشتری انجام شود.
ایمیل شما نمایش داده نخواهد شده قسمت های ضروری با * مشخص شده اند.